La aproape două luni de la începerea procesului de distribuire a cardului de sănătate, peste 10,7 milioane de români au intrat în posesia cardurilor, potrivit datelor Casei Naționale de Asigurări de Sănătate ce au fost transmise presei printr-un comunicat.
„Astăzi, rata de distribuire a cardurilor preluate prin servicii poștale este de aproximativ 95% la nivelul intregii țări. Procesul de predare-primire a cardurilor de sănătate în vederea distribuirii continuă conform organizării interne a CN Poșta Română, în conformitate cu acordul cadru și contractele subsecvente încheiate cu CNAS și casele de asigurări de sănătate. Apreciem că procesul de distribuire prin servicii poștale se va încheia în jurul datei de 15 decembrie 2014.
Pe măsură ce expiră termenele de livrare prin servicii poștale, cardurile care nu au fost înmânate asiguraților au fost predate sau sunt în curs de predare către casele de asigurări de care aparțin. Termenul de predare către casele de asigurări este de 10 zile lucrătoare după expirarea termenului de distribuire”, se arată în comunicatul de presă.
În document se mai menționează că CNAS și casele de asigurări de sănătate județene vor informa asigurații în momentul când demarează activitatea de distribuire a cardurilor prin intermediul caselor de sănătate.
În municipiul București au fost preluate în rețeaua poștală 1,4 milioane de carduri, dintre care au ajuns la asigurați prin serviciile poștale 1,1 milioane de carduri. Astfel, 81% din bucureștenii asigurați au primit până în prezent cardul de sănătate. Diferența de carduri se află încă în rețeaua poștală și, în cazul cardurilor care au depășit termenul de 20 de zile alocat distribuirii prin servicii poștale, ele iau drumul caselor de asigurări de care aparțin.
Pentru București, rata de success a distribuirii prin servicii poștale este în acest moment de peste 90%.
„După ce procesul de distribuire se va încheia, va urma o perioadă de testare a cardului național de sănătate, în care cele două sisteme vor merge în paralel. În această perioadă vor fi identificate și rezolvate eventualele probleme în funcționalitatea cardului. După această perioadă de testare, cardul național de sănătate va deveni obligatoriu prin lege, iar serviciile medicale vor fi validate și decontate doar prin intermediul lui”, se mai arată în comunicatul de presă al CNAS.